ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΞΥΛΟΦΑΓΟΥ Α΄
Δευ-Παρ – 7.30-13.05
Τηλέφωνο: 24815872
Τηλεομοιότυπο: 24815873
Μενού

Project: Κυπριακό: η Φωνή μου, η Φωνή μας, οι Φωνές μας

Κυπριακό: η Φωνή μου, η Φωνή μας, οι Φωνές μας

Στο project μας με τίτλο: Κυπριακό: η Φωνή μου, η Φωνή μας, οι Φωνές μας, συμμετέχουν δεκαοχτώ σχολεία με είκοσι πέντε εικαστικά έργα. Η ιδέα, καθώς και ο τίτλος του, βασίστηκαν στο μουσικό έργο «Κυπριακό» της ερμηνεύτριας, μουσικοσυνθέτριας και κοινωνικής ακτιβίστριας Αλέξιας Βασιλείου.

Η κοινή στοχοθεσία δημιουργήθηκε με βάση τη θεμελιώδη θεώρηση των εκπαιδευτικών πως η γνώση μέσω της δημιουργικότητας μυεί τους μαθητές στην ευελιξία της σκέψης, στην εφευρετικότητα και στην καινοτομία. Η αποκλίνουσα νόηση,  όντας ελεύθερη πνευματική διεργασία, συνεισφέρει στη μεταγνώση -μέσω των επιτυχημένων συσχετισμών- και  συντελεί στη συνέχιση της μάθησης και στη μεταβίβαση του γνωστικού αντικειμένου και σε άλλους τομείς. Η καλλιέργεια της δημιουργικότητας ενθαρρύνει τη δοκιμή και την αυτενέργεια, αποδεσμεύοντας τις δυνάμεις της φαντασίας. Είναι μια   δια βίου διαδικασία που προάγει τόσο το άτομο όσο και το σύνολο.

Επιλέξαμε ως κεντρική κατασκευαστική ιδέα τη δημιουργία χαρταετών με τα εικαστικά έργα των μαθητών. Και αυτό, επειδή, το πέταγμα ενός χαρταετού συμβολίζει: α) την απελευθέρωση του ανθρώπινου πνεύματος, άρα και την απελευθέρωση της πολύπαθης κατεχόμενης Κύπρου από τους Τούρκους εισβολείς, β) την ψυχή του ανθρώπου όταν φεύγει από το σώμα, συνδυάζοντάς τα με τα θύματα και τους αγνοούμενους της Κυπριακής τραγωδίας και γ) συνδέεται με τη φύση, τις όμορφες οικογενειακές στιγμές και την παιδική αθωότητα, κάτι που για τους Κύπριους αδελφούς και ιδιαίτερα για τα παιδιά της Κύπρου μετά την τουρκική εισβολή, σταμάτησαν να υπάρχουν.

Οι μαθητές κλήθηκαν να σχεδιάσουν σε λευκό ριζόχαρτο διαστάσεων (70 Χ 100cm), ένα σχέδιο που να αφορά όχι μόνο στο κυπριακό πρόβλημα, εμπνευσμένο από το έργο «Κυπριακό», αλλά και στην προσδοκία για Ειρηνική συνύπαρξη των λαών. Δεν υπήρξαν συγκεκριμένες οδηγίες ζωγραφικής στους μαθητές (θέμα αποτύπωσης, υλικά που θα χρησιμοποιήσουν), αφού μετά την θεωρητική – ιστορική προσέγγιση του κυπριακού προβλήματος που τους έγινε, θέλαμε να ανακαλέσουν στη μνήμη τους εικόνες που τους δημιουργήθηκαν, σκηνές από τις συνέπειες ενός πολέμου, της καταστροφής, της προσφυγιάς, κ.λπ., να αυτενεργήσουν, να αφήσουν ελεύθερη τη φαντασία τους και να αποτυπώσουν τα συναισθήματά τους σε ένα λευκό χαρτί.

Αρκετά σχολεία συναντήθηκαν διαδικτυακά μεταξύ τους, με σκοπό οι μαθητές να ανταλλάξουν σχεδιαστικές ιδέες, έτσι ώστε να μην αλληλεπικαλυφθούν οι δημιουργίες τους. Δημιουργήθηκαν αριστουργήματα που ξεχειλίζουν από την αγάπη και την ευαισθησία των μαθητών για το θέμα που μελέτησαν. Αποτυπώθηκαν εικόνες -σύμβολα ειρήνης και  αλληλεγγύης αλλά και προβληματισμού με έντονη τη διάθεση του θυμού, της κραυγής, της διαμαρτυρίας, αλλά και της ειρήνης! Τέλος, κατασκευάστηκε και ένας συμπεριληπτικός χαρταετός με φωτογραφίες  αγνοουμένων από την εισβολή στην Κύπρο.

Ξεκινήσαμε στα μισά του Δεκέμβρη και το project ολοκληρώθηκε τέλος Ιανουαρίου. Κατά τη διάρκεια εκπόνησης του project, οι μαθητές φωτογράφιζαν την πορεία του έργου τους και αφού το ολοκλήρωσαν και του έδωσαν τίτλο, δημιούργησαν ένα ολιγόλεπτο βίντεο (περίπου 1,5 λεπτό), όπου ανέλυαν τον συμβολισμό του. Στη συνέχεια, όλα τα έργα στάλθηκαν στο ΕΕΕΕΚ Αγίου Νικολάου, το οποίο είχε αναλάβει την κατασκευή των χαρταετών. Οι περισσότεροι χαρταετοί έχουν διαγώνιο 100 cm και οι υπόλοιποι 120 cm.

Το project ολοκληρώθηκε με τη δημιουργία δύο video. Το πρώτο αφορά στο χωρισμό του ποιήματος σε παραγράφους, την αντιστοίχιση κάθε παραγράφου με το θέμα ενός χαρταετού όσο αυτό ήταν εφικτό και επενδύθηκε μουσικά με το έργο:

«ΚΥΠΡΙΑΚΟ» | Αλέξια Βασιλείου

Στο πλαίσιο της Μνήμης των 50 χρόνων της τουρκικής εισβολής 1974-2024

«ΚΥΠΡΙΑΚΟ»

Η ιστορία της Κύπρου μέσα από τους αιώνες

Ηχογράφηση «ΚΥΠΡΙΑΚΟ», Δίσκος: Re-bE

Ποίηση: Αλέξια Βασιλείου

Σύνθεση, Φωνές, Μουσική & Ποίηση:  Αλέξια Βασιλείου

 

 Το δεύτερο video συμμετέχουν οι μαθητές, η κατασκευαστική πορεία του κάθε έργου και η εικαστική - σημειολογική ανάλυση του έργου τους.

Το project με τίτλο: «Κυπριακό: Η φωνή μου, η φωνή μας, οι φωνές μας», έχει έναν ιδιαίτερο συμβολισμό, η δε απήχηση που είχε τόσο στην τοπική κοινωνία όσο και σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας και της Κύπρου, ήταν ιδιαίτερα μεγάλη. Οι χαρταετοί που σχεδιάστηκαν στον Άγιο Νικόλαο, στη Νεάπολη, στην Κριτσά, στα Ηράκλειο, στα Χανιά, στην Αθήνα, στη Βέροια, στη Νάουσα, στη Θεσσαλονίκη, στην Κομοτηνή, στη Λεμεσό και στον Ξυλοφάγου, ταξίδεψαν μέσω Σχολικών Ιστοσελίδων, τοπικών εφημερίδων και τηλεοπτικών εκπομπών σε όλο τον κόσμο, δίνοντάς μας ιδιαίτερη χαρά!

Ο τελικός στόχος του Project, είναι οι χαρταετοί μας να υψωθούν την Καθαρή Δευτέρα στον ουρανό της Κρήτης και στη συνέχεια να ταξιδέψουν σε όλες τις πόλεις των σχολείων που συμμετείχαν, έτσι ώστε να εκτεθούν στον χώρο τους. Ταυτόχρονα, με την ολοκλήρωση του project, σχεδιάζεται μία κεντρική εκδήλωση αφιερωμένη στην Κύπρο η οποία θα αποτελείται από διάφορες δράσεις (ομιλίες, εκθέσεις, απαγγελίες, μουσική, κ.λπ.), που θα αφορούν στη μαύρη επέτειο της Κυπριακής εισβολής του 1974 και στο επίκεντρό τους θα βρίσκονται οι μαθητικοί χαρταετοί με το μήνυμα που στέλνουν.

                                          Οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί του προγράμματος